Informace

Poslední recenze produktu

Zákazník ohodnotil produkt, ale neodeslal recenzi nebo čeká na kontrolu administrátorem
Od Monika M08.04.2024
Zákazník ohodnotil produkt, ale neodeslal recenzi nebo čeká na kontrolu administrátorem
Od Monika M08.04.2024
Zákazník ohodnotil produkt, ale neodeslal recenzi nebo čeká na kontrolu administrátorem
Od Monika M08.04.2024

Follow us YouTube

Become our fan on YouTube, watch our channel

Důvody proč u nás nakupovat.

Často kladené dotazy - Keramické pece

Zde jsme pro Vás připravili nejčastěji kladené dotazy a odpovědi na ně. Věříme, že Vám pomohou při výběru vhodné

  vypalovací pece. V případě jakýchkoliv jiných dotazů nás kontaktujte, jsme připraveni na ně odpovědět. Kontaktní

  údaje naleznete pod tlačítkem "Kontakty a objednávky".  

 

 

Otázka: Je lepší pec poklopová nebo pec komorová?
    


Odpověď: Oba konstrukční typy pecí mají své výhody a nevýhody, které je třeba zvážit. Obecně lze říci, že poklopové pece jsou jednodušší na konstrukci a tudíž i levnější. Také se lépe zakládají, protože je ze shora dobře vidět, zda se zakládané zboží někde nedotýká topné spirály a je tak možné předejít  jejich poškození. Poklopové pece oválné mají navíc mírně nižší spotřebu, protože dochází k lepší cirkulaci vzduchu. Výhodou může být i nízká hmotnost poklopových pecí. Komorové pece jsou robustnější, těžší a výkonnější, vhodnější pro zakládání spíše rozměrnějšího zboží, které se při vyšší hmotnosti lépe zakládá. Komorové pece se spirálami na nosných trubkách vynikají vyšší životností a velkým výkonem. Lze konstatovat, že komorovou pec je možné doporučit zákazníkům profesionálům, kteří požadují robustní pec s dlouhou životností a objem pece alespoň 150 litrů a více.

U  malých objemů jasně vedou poklopové pece, především vzhledem k dobré ceně.
    

    

Otázka: Je možné koupit si pec přímo u výrobce? Pokud ano, co je pro mě výhodnější?
    

 

Odpověď: Pece NABERTHERM  koupit u výrobce nelze, protože se prodávají pouze prostřednictvím odborných prodejců. Pece KITTEC lze u výrobce koupit, nicméně je lepší je koupit u nás, a to z toho důvodu, že s pecemi denně pracujeme, máme zkušenosti s technologií keramiky a jsme připraveni Vám odpovědět na všechny dotazy, např. co se týče regulace a nastavení teplotních křivek. Také byste přišli o možnost získat různé výhody při podpoře prodeje, které v průběhu roku pro naše zákazníky připravujeme.
    

 
    

Otázka: Je první zahořovací výpal nové pece nezbytný?
   
    

Odpověď: Není nezbytný, nicméně ho doporučujeme, protože se během něj odstraní vzdušná vlhkost ze zdících materiálů (přítomna např. z důvodu transportu pece apod.) a vytvoří se žádoucí ochranná vrstvička na topných spirálách, čímž se prodlouží jejich životnost. Zahořovací, neboli vysoušecí výpal se nastavuje jako pomalá vypalovací rychlost do teploty 1050 °C. Udržení maximální teploty doporučujeme na 30 - 45 minut (podle velikosti pece). Při zahořovacím výpalu je dobré vypálit v peci i vypalovací pomůcky (SET - pláty natřené ochranným nátěrem a stojky), což ušetří jeden zbytečný výpal. Tento zahořovací výpal doporučujeme z důvodu odstranění zbytkové vody také v případě delší nečinnosti pece (cca okolo 3 měsíců).
    

 

 
    

Otázka: Doporučujete ošetřit zakládací pláty nebo je to zbytečné?
    

    

Odpověď: Ano, ošetření plátů jednoznačně doporučujeme, protože se tak docílí prodloužení jejich životnosti.          K ošetření používáme speciální směs oxidu hlinitého a kaolínu. Tuto směs nazýváme ochranný nátěr na pláty a cena za 1 kg je vzhledem k cenám nových plátů zanedbatelná. Směs ředíme s vodou a pláty nové natíráme v několika vrstvách. K zajištění dlouhotrvající ochrany průběžně nátěr opravujeme.
    

 
    

Otázka: Je potřebné mít u vypalovací pece aktivní vzduchotechniku nebo jiný odtah?
    

    

Odpověď: Záleží na velikosti pece, způsobu vytápění (elektrická pec, plynová nebo na dřevo) a na zvolených technologiích keramika. U menších pecí, zhruba do 200 litrů zpravidla nebývá aktivní odtah odplynů potřeba. Pokud se však v místnosti, v které se pálí např. spí, je aktivní odtah nutný. I při pálení kvalitních materiálů vzniká při přežahu větší objem odplynů než při "ostrém" (glazurovém) výpalu. Proto u menších typů pecí doporučujeme pootevřené ventilační okénko v místnosti nebo pasivní odtah, nejlépe hliníkovou rourou Ø 70 nebo 80 mm. Více informací naleznete v manuálech k jednotlivých modelům pecí, které naleznete pod tlačítkem vpravo nahoře v sekci "Stáhnutí informačních letáků".
    

 
    

Otázka: Je u Vámi dodávaných pecí a kruhů zajištěn záruční a pozáruční servis pro ČR?
    

 
Odpověď: Ano je. Doporučujeme se vyvarovat výrobků, které nebyly určeny pro český trh a byly dovezeny mimo oficiálních zastoupeních pro ČR.
    

 
 
    

Otázka: Jak často se musí měnit topné spirály?
    


Odpověď: U námi dodávaných pecí je životnost vysoká, protože pro jejich výrobu je použita vysoce kvalitní švédská slitina KANTHALL A1 nebo KANTHALL F1. Slitina Aluchrom není v námi prodávaných pecí vůbec použita. Aluchrom se již před desetiletím ukázal jako nevyhovující pro výrobu topných spirál, zejména  z hlediska životnosti. Přesná životnost se těžko odhaduje, protože záleží na intenzitě pálení, na technologiích výpalu, na zacházení (teplotní šoky spirál), atd. Každopádně ve chvíli, kdy keramik vizuálně zjistí prověšování spirál, doporučujeme spirály vyměnit, neboť se zvyšují náklady na spotřebovanou energii za výpal, a také se snižuje výkon pece a tím i maximální dosahovaná teplota. Pokud se pálí kvalitní materiály (hlíny a glazury) je životnost spirál z Kanhallu vysoká. Obecně lze podotknout, že  pece, které jsou v užívání 8-10 let ještě nemají spirály vyměněné.
    

 

    

Otázka: Je něco z nadstandardní záruční doby 36 měsíců u pecí KITTEC a NABERTHERM vyjmuto?
    

    

Odpověď: Záruka se nevztahuje na spotřební materiál (topné spirály a zakládací materiál) a úmyslně hrubé zacházení.  Termočlánek, jak je to běžné u ostatních výrobců, vyjmut není!.
    


 
    

Otázka: Jaké máte zkušenosti s reklamačním řízením u Vámi prodávaných pecí?
    

    

Odpověď: V podstatě žádné. Za dobu, kdy se zabýváme prodejem vypalovacích pecí, což je více než 10 let jsme zaznamenali opravdové minimum reklamací. A že za tak dlouhou dobu se pecí prodalo opravdu hodně. Je to zapříčiněno velmi vysokou kvalitou námi prodávaných pecí. Několikrát jsme zaznamenali stížnosti, které se však ukázaly jako neopodstatnělé, neboť šlo o špatnou elektroinstalaci v keramické dílně.
    

 

 
 

 
    

Otázka: Jsou lepší vypalovací pece KITTEC nebo NABERTHERM?
    

 
    

Odpověď: Velmi častá otázka, na kterou nelze jednoznačně odpovědět. Všichni tři výrobci používají v podstatě shodné materiály pro stavbu pecí a jsou na podobné vysoké úrovni z hlediska kvality zpracování

a spolehlivosti jejich produktů. Významněji se odlišují pouze pece NABERTHERM způsobem regulace. Namísto stykačové používá ve svých pecích luxusnější a dražší regulaci pomocí relátek (Solid state relay).  Pece se liší v detailech, týkajících se hlavně designu a cenové politiky.
    
 
 
    

Otázka: Jaká je nezbytná údržba Vámi prodávaných vypalovacích pecí?
    
 

Odpověď: Pravidelná údržba námi prodávaných pecí: u poklopových je velmi jednoduchá. Čas od času (jednou za rok) zkontrolovat dotažení spon na plášti a na víku u poklopových pecí (viz. obrázek), komorové pece jsou úplně bezúdržbové. Je samozřejmě dobré pec udržovat v čistotě, např. čas od času vysát vypalovací prostor.
    


Otázka: Je lepší komorová pec s topnými spirálami ve stěně pece nebo se spirálami na nosných trubkách?
   
    

Odpověď: U komorových pecí se spirálami ve stěně je menší pravděpodobnost, že se zakládané zboží dotkne při vypalování topné spirály pece a nedojde tak k poškození. Naopak tím, že jsou spirály ve stěně, je omezeno volné sálání tepla do vypalovacího prostoru, tudíž jsou "drážkové" pece méně výkonné (co se týče rychlosti výpalu a celkového prohřevu pece.). Komorové pece se spirálami na nosných trubkách jsou výkonnější, spirály mají delší životnost a mimo jiné se dají rekonstruovat. U rekonstrukcí (např. po 30 let provozu) se však zpravidla vyplatí nákup pece nové, z důvodu pokroku při stavbě pecí a také z důvodu transportu.
    
 
    

Otázka: Radíte první plát na dno pece, proč?
    

      

Odpověď: Každému zákazníkovi, který se rozhodne u nás zakoupit vypalovací pec (ať už poklopovou nebo komorovou) doporučujeme položit první plát na nízké stojky. Výhodou je, že v případě poškození takového plátu je možno koupit nový, kdežto nové dno pece se jednoduše koupit nedá. Dalším podstatným důvodem je zlepšení cirkulace horkého vzduchu v peci, což zapříčiňuje lepší rozložení tepla a nižší spotřebu energie (až o 8-10%!) a předejde se tak prasknutí prvního plátu (dno můžeme být až o několik stupňů studenější než okolní teplota v peci). Náš zákazník dostává pro tento účel speciální kostičky, a to zdarma! Stojky patrujte nad kostičky a nad sebe, aby nedošlo k průhybům plátů (viz. obrázky).
    
      u poklopové pece:     
      

   
    
      u komorové pece:     

 
    

  

Otázka: Můžeme v současné době v ČR koupit vypalovací pec vyšší kvality než nabízíte?
    

 
      Odpověď: Často pokládaná otázka, na kterou je jednoznačná odpověď: NE. Námi nabízené pece jsou často označovány jako "mercedes" v pecním průmyslu. O vysoké kvalitě svědčí kromě opravdového minima reklamačních řízení (za více než 10 let) také fakt, že záruční doba je prodloužena ze zákonné lhůty 24 měsíců na 36 měsíců, což je poskytováno pouze u námi nabízených pecí. Žádní jiní výrobci v ČR si nejsou jisti kvalitou svých produktů natolik, aby nabídli zvýšenou záruční dobu na všechny své produkty.     

 
    

Otázka: Jak nejlépe nastavit vypalovací křivku?
    

 
    Odpověď: Na tuto otázku nelze obecně odpovědět, neboť záleží na pálených materiálech a zvolených technologiích keramika. Situaci je třeba řešit individuálně.