Informace

Sledujte naše videa na YouTube

Přihlaste se k odběru nových videí, které pro vás pravidelně natáčíme

Důvody proč u nás nakupovat.

Výběr správné keramické pece


Nákup keramické pece není levná záležitost, je proto velmi důležité před vlastním nákupem zvážit veškeré pro a proti. Pece jednotlivých výrobců se liší cenou, kvalitou provedení a použitými materiály ke stavbě, životností a v neposlední řadě dobou záruky či dostupnosti poprodejní podpory. Vzhledem k tomu, že se prodejem vypalovacích pecí zabýváme již 20 let, dovolili jsme si pro Vás připravit několik základních hledisek (viz. níže), které na základě našich zkušeností považujeme za nejpodstatnější a které by měly být zváženy před každým nákupem vypalovací pece pro výpal keramiky.



Dle našich zkušenosti je dobré si zjistit a porovnat několik následujících bodů:

1) Elektricky vytápěné keramické pece jsou nejčastěji prodávané, neboť výpal je jednoduchý, bezpečný a pokud je doplněn automatickým regulátorem, tak je plně automatický. Kromě spolehlivosti provozu je velkou výhodou také reprodukovatelnost výsledků.

2) Důležitá je konečná teplota, kterou pec musí dosáhnout. Záleží na materiálech, které budou vypalovány. Pórovina, kamenina, porcelán či sklo. Uváděná maximální teplota je výrobci keramických pecí deklarovaná při použití nového topného elementu, který se však každým výpalem opotřebovává, čímž se tak postupně snižuje výkon pece. U jednotlivých modelů se tato maximální vypalovací teplota může lišit. Pro dlouhodobý bezproblémový provoz proto doporučujeme uvažovat pec s dostatečnou rezervou ve výkonu.

3) Vypalovací prostor by měl být dobře odvětrán. Možnost odvádět uvolňovanou chemicky vázanou vlhkost a "odplyny" z vnitřku pece do venkovního volného prostoru. Výrobci obecně doporučují zajistit odtah z pece mimo keramickou dílnu, což je ideální situace. Správný návrh odtahu dimenzuje projektant z oboru vzduchotechniky s ohledem na předpisy a místní situaci.

4) Při pořizování elektrické pece má velký význam správná volba regulátoru keramické pece. Měl by umět vše, co budete potřebovat, ale neměl by být složitý na ovládání. Měl by umožňovat vypnutí pece při přehřátí napojením na bezpečnostní stykač. Pece regulované pomocí žároměrek patří již minulosti, nejsou již prakticky nabízeny. Výhodná je možnost nastavit časovou předvolbu (tzv. odložený start),  která se používá při výpalech na slabý tarif (dříve nazývaný "noční proud"). Pokud se uvažuje i jiné používání, např. příležitostný výpal skla, je vhodné prověřit jakou křivku regulátor dovolí nastavit. Dále je pro komfort obsluhy užitečné mít možnost uložit alespoň 2 programy (přežah a glazura), aby nebylo nutné vypalovací křivku pokaždé opakovaně ručně zadávat. Mezi další užitečné funkcionality pak patří například možnost odečtu spotřebované energie, celkový počet napálených hodin od začátku provozu pece, historie chybových hlášek, možnost dokumentaovat proces např. prostřednictvím vložené USB flash paměti apod. Pokročilejší řešení dokumentace a ovládání pak počítají s napojením regulátoru na řídící počítačový software. To se však v oblasti pecí pro keramiky běžně nepoužívá.

5) U vypalovacích pecí je mnoho kvalitativních znaků, které je třeba sledovat a které trvale ovlivňují životnost pece. Např. potřebu náhradních dílů, výsledky výpalu, spotřebu energie i funkční spolehlivost. Výhodná je regulace pomocí SSR (Solid State Rellay), jejich výhoda spočívá zejména v tichém provozu a skutečnosti, že nedochází k běžnému opotřebení známého u spínání pomocí stykačů.

6) Dobré výsledky vypalování jsou podmíněny stejnoměrným rozdělením tepla uvnitř pece. Z tohoto důvodu dvou nebo třístranné vyhřívání pece je nevýhodné a nedoporučujeme ho. Dnešním standardem je čtyř či pětistranné vyhřívání v komorových pecích, u větších poklopových pecí je pak  kromě vytápění stran doporučováno uvážit ještě dodatečné vyhřívání dna. Rozložení tepla v peci je kromě rozložení a dimenze topného výkonu v samotné peci významně ovlivňováno také hustotou založení výrobků v peci a nastavením vypalovací křivky. Tyto tři zásadní veličiny je nutno mezi sebou dobře sladit.

7) Kvalitní vyzdívka a vyšší šířka stěn umožňuje příznivé provozní náklady a současně též nízké vnější teploty. Pece izolované vláknitými materiály mají stále ještě nedostižitelné izolační hodnoty, jsou však zdravotně závadné a stěny se snadno poškozují, proto by se již neměly používat. Zajímavou alternativu nabízejí vlastnosti tzv. mikroporézní izolace, které se u keramických pecí vyšší kvality používají jako tzv. dodatečná zadní izolace, umístěná za vyzdívkou.

8) Kvalitní izolace nemá vliv pouze na spotřebu energie, ale snižuje také opotřebení topných elementů. Navíc u nich hraje  důležitou roli též jejich povrchové zatížení a pokud možno velkorysé dimenzování. Dobrým indikátorem je použitá slitina a průměr drátu spirály. Snažte se vyhnout pecím s použitými spirály ze slitiny Aluchrom (výrazně nižší živostnost, vyšší spotřeba). Ty jsou výhodné pro používání při nížších teplotních profilech než se používají pro výpal keramiky. V současné době je nejpoužívanějším materiálem pro výrobu topných elementů z hlediska životnosti i spotřeby švédská slitina f. Kanthall (v různých verzích).

9) Vnější vzhled a preciznost provedení hraje také svou roli v procesu rozhodování. Např. opracování spár, neporušenost cihliček, odstranění ostrých hran a pevnost či robustnost závěsů a držáků. U komorových pecí mezi nejdůležitější kvalitativní body patří způsob a kvalita konstrukce stropu. Někteří výrobci používají lehčené vláknité materiály, jiní zase nejrůznější nosníky z různých žáruvzdorných materiálů. U naprosté většiny průmyslových pecí se používá vyzdívka z žáruvzdorných cihel do samonostné klenby. Jedná se sice o nejsložitější, ale nejosvědčenější konstrukční systém stropu komorových pecí pro výpal keramiky. Naopak u poklopových pecí je analogicky klíčová konstrukce víka a hlavně jejího upevnění. Doporučujeme víka, která nejsou nijak spárována či lepena pomocí lepidel. Mají totiž později tendenci  praskat a vypadávat díky odlišné tepelné roztažnosti vyzdívky a lepidla. Výhodné je také osazení podpůrných pružin na víko či dokonce tlumičů, zvýší se tím uživatelský komfort a sníží riziko spadnutí víka a jeho následné mechanické poškození.

10) Bezpečnost vypalovací pece pece výpal keramiky je jedna z klíčových vlastností. Samozřejmostí by mělo být respektování nejnovějších bezpečnostních technických požadavků VDE a EN. Vypovídající je certifikát CE, také švýcarský znak SEV a německý znak GS a razítko oddělení technické kontroly. Po dodávce keramické pece je pak v režii zajistit pravidelné elektro revize pece v souladu s požadavky platné legislativy. Návody k obsluze keramické pece a regulátory by měly být dodány v českém jazyce, měly by být dostupné obsluze přímo u pece. Zejména v organizacích pak doporučujeme, aby uzávěr pece bylo možné osadit visacím zámečkem. Sníží se tím možné riziko neoprávněného otevření keramické pece při vysoké teplotě.

11) Při nákupu keramické pece není cena vším. Levný nákup se může velmi prodražit, jestliže kvalita vypalovací pece a s nákupem spojené služby dodavatele nejsou v pořádku. Vypalovací pece by nikdy neměly vyžadovat speciální údržbu či podmínku pravidelných servisních zásahů dodavatele. Uvažte jaké prodejní služby jsou pro Vás důležité, před nákupem si pak ověřte jaké služby jsou součástí dodávky a jaké jsou na přání. Další prodejní či poprodejní služby mohou u keramické pece představovat:  dopravu pece, stěhování pece, přípravu elektroinstalace pro připojení, řešení odtahu pece, zaškolení obsluhy, případný servis u zákazníka, stálá telefonická podpora obsluhy apod.

12) Dostupnost náhradních dílů a servisní podpora je zásadní hledisko pro dlouhou životnost sebelepší keramické pece. Doporučujeme volit větší zavedené výrobce pecí s dlouhou historií, ideálně pak výrobce s většinou běžných náhradních dílů skladem či jejich možnou rychlou výrobou. Vyhnete se v budoucnu riziku, že pec díky drobnému náhradnímu dílu, který nebude možné objednat nebude možné dále provozovat. Servisní podpora spočívající v konzultaci či přímo v samotném servisním zásahu na místě je základní. Před nákupem je vhodné prověřit detaily týkající se možností dodávek náhradních dílů a možností servisu pro Vaši oblast. Doporučujeme věnovat pozornost také cenám základních náhradních dílů (topné elementy, termočlánek) a servisnímu sazebníku dodavatele.

13) Délka záruční doby keramické pece naznačuje, nakolik si je výrobce svým produktem jist. Tříletá záruka na keramické pece je dnešním standardem na českém a slovenském trhu pro výpal běžné keramiky. Ze záruky jsou vyjmuty opotřebitelné díly (např. topné elementy).